WordPress 4.7: Nieuwe functies

  • -
WordPress 4.7

WordPress 4.7: Nieuwe functies

Category : Nieuws

WordPress 4.7 is begin december uitgebracht. Weer een nieuwe versie dus, en dit keer met een aantal zeer handige nieuwe features. Uiteraard hebben wij bij alle door ons beheerde websites de nieuwe WordPress versie geïnstalleerd.

Wat is er nieuw? Wij zetten de beste verbeteringen voor u op een rijtje.

Nieuw thema: Twenty Seventeen

Een nieuwe versie van WordPress betekend tegenwoordig ook altijd een nieuw thema. WordPress probeert met dit nieuwe thema de focus een beetje te verleggen van blogs naar een business website. Omdat WordPress oorspronkelijk is ontwikkeld voor bloggers is dit een opvallende stap, maar zeker geen onlogische. Overigens is dit thema voor de bloggers onder u ook nog steeds uitstekend te gebruiken.

WordPress thema Twenty Seventeen

Wat opvalt aan het nieuwe thema: voor het eerst ondersteunt het het gebruik van video in de header! Je kunt je eigen mp4 video tonen, maar ook een video op YouTube of Vimeo benutten! Kijk, voordat je dat laatste doet, wel even goed naar de copyrights van de betreffende video: je mag natuurlijk niet zomaar elke video gebruiken op je eigen website.

Wanneer je een nieuwe WordPress installatie doet, installeert WordPress automatisch wat ‘demo content’, zodat je niet helemaal met een blanco website hoeft te beginnen. Handig voor de WordPress beginners!

Daarnaast is dit thema volledig responsive, zodat je website er op elk apparaat gelikt uitziet.

Opmaak wijzigen via de Customizer

De customizer van WordPress wordt steeds uitgebreider. Vanaf WordPress versie 4.7 is het namelijk mogelijk om in de customizer je eigen CSS toe te voegen. Wanneer je hier een beetje handig mee bent, kun je de opmaak van je thema aanpassen, zonder dat deze wordt overschreven bij een update van het thema. Het aanmaken van een Child Thema is dus niet per definitie meer noodakelijk.

CSS bijwerken in customizer

Een andere opvallende wijziging in de customizer zijn de Edit Shortcuts. Hierboven zie je een voorbeeld. De witte potloodjes in de opvallende blauwe cirkels geven je de mogelijkheid de inhoud te plekke aan te passen. Je hoeft dus niet meer eerst het betreffende veld elders in de customizer op te zoeken. Niet alle thema’s ondersteunen deze feature al. Het Twenty Seventeen theme doet dat uiteraard wel.

Wijzigingen in de editor

De editor heeft een aantal kleine wijzigingen ondergaan. Zo is de ‘underline’ knop bijvoorbeeld verwijderd. Dat is op zich helemaal niet erg, want die gebruik je toch niet. Als het goed is. Want iets onderstreept betekent voor de gebruiker een linkje. En er iets niets zo vervelend als iets dat een linkje lijkt, maar het niet is!

Verder zijn er wat knoppen van plaats verwisseld en, toont WordPress nu bij een hover over de knoppen de toetsenbord combinatie die je kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld Shift + Alt + C voor het centreren van tekst.

toetsenbordcombinatie hover editorMeer wijzigingen

De hierboven benoemde wijzigingen zijn wel zo’n beetje de meest opvallende.
Er zijn natuurlijk nog meer wijzigingen, wil je alles weten van deze wijzigingen, dan raad ik je aan even de WordPress 4.7 Field Guide te lezen.

Hulp nodig met WordPress 4.7?

Heeft u geen tijd of zin om zelf uw WordPress versie bij te werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen graag!