WordPress 4.3: Wat is er nieuw?

  • -
WordPress Update

WordPress 4.3: Wat is er nieuw?

Category : Nieuws

WordPress 4.3. Iedereen die een WordPress site heeft of beheert, zal inmiddels weten dat de nieuwe versie van WordPress, die de naam ‘Billie’, heeft meegekregen uit is. Het is de tweede grote update van WordPress in 2015.

Voor wie een klein beetje engels verstaat: In onderstaand filmpje komen de nieuwe functies voorbij:

Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste wijzigingen in WordPress 4.3 ten opzichte van de vorige versie:

Eindelijk: de favicon

WordPress heeft nu eindelijk een optie om je favicon simpel toe te voegen aan je site. Mensen met een beetje html kennis weten dat het op zich niet veel werk is, maar er zijn er behoorlijk veel die geen idee hebben hoe je dat moet doen. Ontzettend veel WordPress gebruikers installeerden hiervoor een plugin. Volkomen overbodig nu dus! Éen ding: De favicon in je tabblad is 16*16 pixels, het icoon dat je nu moet uploaden moet 512*512 pixels zijn, omdat het icoon ook gebruikt wordt als icoon voor mobiele toestellen.

Je vind het in de ‘Customizer’ onder ‘Weergave’ in je Dashboard menu.

Ook je menu’s kun je nu ook via de Customizer beheren, hoewel het soms een beetje onoverzichtelijk is met grote menu’s. Maar niet getreurd: Je menu’s op de oude manier bewerken kan ook nog!

Verbeterde Editor

De editor is uitgebreid met een paar handigheidjes.

Wil je bijvoorbeeld een bullet point? Dan type je vanaf nu gewoon een *. Wil je een genummerde ranglijst, dan type je gewoon eerst een 1. in (met een punt erachter dus).

Wil je je tekst in h2 weergeven, dan type je ##, en voor een h3 type je eerst drie hekjes. Kind kan de was doen.

Als je een blockquote wilt maken dan kan dat door eerst een > te typen.

Allemaal niet zo heel spannend, maar als je veel of vaak pagina’s en/of berichten moet bewerken of aanmaken, scheelt het weer wat muisgebruik. Mooi meegenomen, toch?

Beveiliging

De beveiliging van je site is en blijft natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid. Maar om je op weg te helpen wordt WordPress ietsje dringender in het laten gebruiken van sterkere wachtwoorden. Wanneer een gebruiker wordt aangemaakt, worden de wachwoorden nu niet meer in platte tekst naar de gebruiker gemaild, omdat die info eenvoudig onderschept kan worden. De nieuwe gebruiker ontvangt daarvoor in de plaats nu een link om zelf een wachtwoord in te stellen.

Ook prettig: reacties uit

Voorheen moest je zelf aangeven bij je installatie dat je de reactiemogelijkheid op je pagina’s uitgeschakeld wilde hebben. Meestal is het niet nodig om mensen te laten reageren via je webpagina en dus staat deze optie vanaf nu uitgeschakeld. Wil je toch dat mensen op je pagina’s kunnen reageren via je website, dan kun je dat eenvoudig aanzetten.

Updaten naar WordPress 4.3 of niet?

Als je het mij vraagt, zeg ik: gewoon doen. Vergeet niet een complete back-up van je site én de database te maken voor het geval er toch iets fout gaat en je website om zeep geholpen wordt. Updaten naar WordPress 4.3 kan automatisch via je Dashboard, maar je kunt de nieuwe versie ook hier downloaden.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het updaten van je WordPress website, vul dan dit formulier in. Mocht je het op deze site gemist hebben: Wij doen ook aan onderhoud aan WordPress sites. Klik hier voor meer informatie.