Hebben we nog geen browsers genoeg?

  • -
vivaldi browser

Hebben we nog geen browsers genoeg?

Category : Blog

De vele browsers zijn al een “dingetje” voor web developers. Internet Explorer, Chrome, FireFox, Safari, Opera. Allemaal prima browsers, maar gaan soms nét een tikkeltje anders met CSS om als we zouden willen. Hierdoor kost het opmaken van webpagina’s al genoeg tijd.

Vandaag zag ik tot mijn schrik dat er wéér een nieuwe browser bijkomt: Vivaldi. Vivaldi doet mij in eerste instantie denken aan Antonia Vivaldi, de beroemde componist van “De Vier jaargetijden”. Misschien is dat meteen een verklaring van de naam Vivaldi. De browser Vivaldi is ontwikkeld door Jon von Tetzchner. En dát is een mede-oprichter van Opera, nóg zo’n browser.
De browser Opera is gebaseerd op Chromium (Google Chrome), en ook de nieuwe Vivaldi is daarop gebaseerd. De browser zou uitermate geschikt zijn voor intensieve browser gebruikers en draaien op zowel Windows, Linus en Mac.

Handige snufjes

De webpagina’s zouden er hetzelfde uit komen te zien als bij Google Chrome, maar Vivaldi heeft wel zijn eigen handige snufjes. Zeggen ze. Zo is het mogelijk om een voorbeeld van een tab te zien door de muis erboven te houden. En bij het openen van een nieuwe tab verschijnt een ‘snelkeuzemen’ met je favoriete websites. Ook kun je via toetscombinaties vele handige dingen doen. Zoeken in functies en browsergeschiedenis bijvoorbeeld. De browser geeft je ook de mogelijkheid om zelf sneltoetsen in te stellen.

Ze werken ook nog aan de integratie van een e-mailprogramma, maar deze zit nog niet in de preview versie die vandaag online is gezet. De versie die nu te downloaden is nog een zogenaamde ‘Tech Preview’. Een beperkte, zeker niet complete versie dus. Je kunt bijvoorbeeld nog geen extensies toevoegen. De browser ziet er wel minimalistisch uit, handig voor het bewaren van het overzicht als je druk bent. Ben je nieuwsgierig en wil je alvast kijken? Download Vivaldi hier