Googlebot kan geen toegang krijgen tot CSS- en JS-bestanden

  • -
Google kan css en javascript bestanden niet vinden

Googlebot kan geen toegang krijgen tot CSS- en JS-bestanden

Category : Blog

Sinds enige tijd verstuurt Google mailtjes met als onderwerp ‘Googlebot kan geen toegang krijgen tot CSS- en JS-bestanden’. Deze mail worden verstuurd vanuit de Google Search Console. Voorheen heette dit de Webmaster Hulp tools. De inhoud van de mail is duidelijk: Googlebot, de crawler van Google, kan geen toegang krijgen tot de JavaScript en/of CSS bestanden. Vooral veel WordPress gebruikers en gebruikers van andere CMS oplossingen zoals Joomla en Magento, lijken deze mail te hebben ontvangen.

Google verstuurt meldingen aan deze webmasters, omdat Google bijna een jaar geleden begonnen is met het renderen van volledige webpagina’s. In oktober 2014 heeft Google zijn richtlijnen voor Webmasters gewijzigd en alle webmasters geïnformeerd om deze bestanden niet te blokkeren. Want als Google je website niet volledig kan beoordelen, kan dit leiden tot een lagere positie in Google.

De melding ziet er als volgt uit:

googlebot kan geen toegang krijgen tot CSS- en JS-bestanden

Geblokkeerde CSS- en JS-bestanden zoeken

Wanneer je de instructies in de mail volgt, kun je de problemen verhelpen. Dit doe je door middel van de Google Fetch functie, beschreven in de mail. Hiermee kun je achterhalen welke bestanden voor Google zijn geblokkeerd. Zodat je de blokkade kunt opheffen als je vindt dat Google toegang mag hebben tot die bestanden.

Robots.txt

Naar alle waarschijnlijkheid is de oorzaak dat er in een bestand, genaamd robots.txt, één of meerdere directories in je website geblokkeerd voor Google. Een robots.txt is een tekstbestand dat is geplaatst in de hoofdmap van je websitemap. En dat bestand regelt de toegang van zoekmachines. Door gebruik te maken van een robots.txt bestand, kun je voorkomen dat bepaalde pagina’s van je website geïndexeerd en getoond worden binnen de zoekresultaten van Google. Let er wel op dat zoekmachines niet verplicht zijn om zich aan de toegangsregels te houden. Sommige zoekmachines kijken niet eens naar het robots.txt bestand maar indexeren meteen een complete website.

Een robots.txt bestand wordt niet automatisch aangemaakt bij een WordPress installatie, maar het kan zijn dat (oudere) plugins in het verleden zo’n bestand hebben aangemaakt.

Het meest voorkomende is dat de directory wp-includes is geblokkeerd. Dit kun je zien door de volgende regel:

Disallow: /wp-includes

Wanneer je deze code weghaalt heb je het probleem waarschijnlijk al getackeld. Het zou kunnen zijn dat er nog andere zaken geblokkeerd worden in het robots.txt bestand, maar daar kom je vanzelf achter wanneer je ‘Fetchen als Google’ gebruikt.

Hulp nodig bij Googlebot kan geen toegang krijgen tot CSS- en JS-bestanden ?

Wanneer je hulp nodig hebt bij het oplossen van het probleem met de melding ‘Googlebot kan geen toegang krijgen tot CSS- en JS-bestanden’, vul dan dit formulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.